Sammanfattning av NOKs DM-arrangemang

  • 7 sep 2024

image: Sammanfattning av NOKs DM-arrangemang

Helgen den 24-25 augusti arrangerade NOK DM-tävlingar i orienteringens medel- och långdistans. Platsen var den så kallade flygfältsrakan, vid Trättsbo, med Romtjärnskartan som underlag för banorna.

Medeldistans

Lördagen bjöd på fantastiskt sensommarväder med strålande sol, 18 grader varmt och myggfritt. Tillsammans med den väldigt fina terrängen blev denna dag ren propaganda för orienteringssporten. Tävlingen avgjordes i ett relativt flackt område, men blåbärsriset har växt till sig ordentligt under sommaren och bromsade löparna rejält. Det kom 218 personer till start vilket får vara godkänt för ett DM i Västmanland. Glädjande var de nybörjare som kom till start i de öppna klasserna, de valde verkligen rätt dag för att uppleva en orienteringstävling.

Långdistans

Söndagen bjöd på hemskt sensommarväder med regn och blåst. I alla fall såg det ut så på morgonen, men lagom till start slutade regnet och det blev uppehåll resten av dagen. Kanske var oron för vädret anledningen till att färre löpare antog söndagens utmaning jämfört med dagen innan. De 154 löpare som kom till start bjöds på fin men fysiskt krävande terräng med inslag av ett och annat vägval. De som sprang banor över 6,5 km fick inleda med en längre sträcka som korsade lördagens område med passage nära tävlingsarenan. Där kunde publiken eventuellt hinna med att se en skymt av löparna som sprang förbi i full fart.

Sammantaget var det många positiva kommentarer och nöjda deltagare från båda dagarna. Terrängen, banorna och hela arrangemanget var väldigt uppskattat. NOK har återigen genomfört ett välordnat arrangemang.   

 

Mathias Nyström

Foto: Gunnar Meller
 

Foto: Gunnar Meller